Een schaamlipcorrectie overwegen: hier moet je op letten

We hebben allemaal wel iets waar we onzeker over zijn. Veel vrouwen in Nederland ervaren last of schaamte van hun (binnenste)schaamlippen. Of ze nu te groot zijn, uitsteken of asymmetrisch zijn, het kan een bron van onzekerheid of problemen zijn. Overweeg je een schaamlipcorrectie? Lees onderstaande informatie goed door.

Waarom een schaamlipcorrectie nemen?

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen een schaamlipcorrectie overwegen. Het kan zijn dat je een cosmetisch motief hebt, omdat je niet tevreden bent over de vorm of de grootte. Hier kan je veel schaamte en onzekerheid door ervaren tijdens het vrijen. Er zijn ook medische redenen waarom vrouwen een correctie willen. De grootste reden hiervan is als de binnenste schaamlippen groter zijn dan de buitenste en hierdoor uitsteken en je hinder kunt ervaren in je dagelijks leven. Het kan bijvoorbeeld pijnlijk zijn om op de fiets te zitten of paard te rijden. Een schaamlipcorrectie biedt voor beide problemen een oplossing.

Wat gebeurt er tijdens een schaamlipcorrectie?

Een schaamlipcorrectie is een operatieve behandeling waarbij het overtollige gedeelte van je huid wordt weggesneden waardoor je schaamlippen kleiner zullen worden. Deze operatie duurt ongeveer een uur en wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. Je kunt ervoor kiezen om onder narcose te gaan, of om alleen gebruik te maken van een plaatselijke verdoving. Als het overtollige gedeelte is weggesneden, wordt je huid gehecht. 

Bijwerkingen

Na de ingreep zullen je schaamlippen gezwollen en pijnlijk zijn. Dit houdt de eerste week aan. Schrik ook niet als je een verminderd gevoel hebt in het behandelde gebied. Ook dit is compleet normaal. Bloeduitstortingen en zwellingen zullen na de eerste paar dagen afnemen. Houd goed in de gaten hoe het heelt. Merk je dat je donkerpaarse verkleuringen krijgt, of dat je abnormale bloedingen hebt die niet na vijf minuten stoppen? Neem dan gelijk contact op met je dokter. Hetzelfde geldt voor abnormale pijn die niet stopt na het nemen van pijnstillers.

Nazorg

Om de zwelling en de pijn tegen te gaan, kun je een ijskompres of een zakje bevroren diepvries groenten op het behandelde gebied leggen. Let erop dat alles hygi├źnisch schoon is. Doe dit de eerste dagen ieder uur minimaal 10 minuten. Ook is het belangrijk dat je rust neemt. Verwacht dus niet dat je gelijk weer aan het werk kunt, maar neem als het kan een week vrij. In die week mag je paracetamol gebruiken en ibuprofen. De eerste dagen mag je iedere 4-6 uur twee paracetamol nemen. Bouw dit af naarmate de wond heelt en de pijn afneemt. Je kunt beter niet sporten de eerste weken na je operatie. Ook vrijen kun je beter niet doen: meestal wordt aangeraden om dit de eerste 6 weken na de behandeling te vermijden. Volg altijd de adviezen van jouw arts op. Twijfel je over nazorg? Neem dan altijd contact op met je dokter.

De kosten van een schaamlipcorrectie 

In sommige gevallen wordt je correctie vergoed. Je kunt aanspraak doen op je verzekering hiervoor. Je krijgt de vergoeding vaak als je een schaamlipcorrectie wilt om medische redenen. Wil je een correctie en heb je een cosmetisch motief? Dan krijg je de operatie waarschijnlijk niet vergoed. Wel kun je de behandeling zelf betalen. Vraag aan jouw kliniek hoeveel een operatie ongeveer kost. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *