Proefpersonen voor het geneesmiddelenonderzoek

meedoen aan geneesmiddelenonderzoek

Meedoen aan geneesmiddelenonderzoek, je hebt er vast weleens over gehoord. Je kunt er als gezonde proefpersoon best leuk geld mee verdienen. En als patiënt zou je zelfs een experimenteel geneesmiddel kunnen uitproberen wat voor jou een levensreddend middel kan zijn, terwijl het jaren later, als het door alle testen heen is, voor jou misschien te laat is. Maar er kleven ook nadelen aan meedoen aan geneesmiddelenonderzoek, want het blijft een test.

Een nieuw medicijn wordt niet zonder slag of stoot in productie genomen. Voordat dit op grote schaal gebruikt wordt, dient het uitvoerig te zijn getest. Op proefpersonen en patiënten. Natuurlijk gebeurt dat niet zomaar, de veiligheid van de testpersonen staat te allen tijde voorop. Zo wordt er eerst jarenlang in het laboratorium onderzocht hoe het nieuwe geneesmiddel zich gedraagt op menselijke cellen in een kweekbakje in het laboratorium. Dit voorspelt in enige mate hoe het in een levend wezen werkt. Alleen succesvolle middelen maken kans om uiteindelijk in levende mensen terecht te komen. Een commissie moet dit eerst goedkeuren en deze blijft gedurende het hele onderzoek het verloop in de gaten houden. Ook is deze gemachtigd om op ieder moment, indien nodig, het onderzoek te staken in het kader van de veiligheid.

meedoen aan geneesmiddelenonderzoek

In de eerste testfase op mensen kun je als gezonde proefpersoon meedoen aan geneesmiddelenonderzoek. De wetenschappers willen dan weten hoe het actieve bestanddeel van het geneesmiddel zich in een gezond lichaam gedraagt en wat eventuele bijwerkingen zijn. In een latere fase werken patiënten mee als proefpersoon, op korte of lange termijn. Het meedoen is zo veilig mogelijk en er is altijd een kans dat je niet het middel maar een placebo krijgt, dan kan er helemaal niets misgaan. De financiële beloning is natuurlijk fijn, maar het mooiste is toch dat je met jouw lichaam een bijdrage kunt leveren aan een nieuw medicijn voor een ziekte en zo veel mensenlevens kunt redden of vergemakkelijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *